Wat een kracht

Herstellen van een hersenschudding: Vind de balans tussen belasting en belastbaarheid

19 januari 2025

Word je bewust van je energievreters en energiegevers.

Maak gebruik van een weekplanner.

Het kan je bekend voorkomen: na een hersenschudding heb je in eerste instantie zoveel mogelijk rust genomen. Na verloop van tijd probeer je je oude leven weer op te pakken, maar activiteiten die je voorheen moeiteloos uitvoerde, lijken nu een enorme uitdaging. Klachten zoals overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn of moeite met het verwerken van informatie staan je in de weg.


Misschien is je eerste gedachte: ‘Ik moet nog meer rust nemen.’ Maar niets is minder waar. Wat je nodig hebt, is leren hoe je de balans vindt tussen wat je aankunt, je ‘belastbaarheid’ en wat je onderneemt, ‘je belasting’. Je brein heeft namelijk activiteit nodig om nieuwe neurale paden aan te maken. Wat de juiste balans is, verschilt van persoon tot persoon.


Bewustwording van energievreters en energiegevers

Soms denk je dat je agenda relatief rustig is, maar merk je niet direct hoeveel energie een bepaalde afspraak van je vraagt. Dit kan komen door onbewuste belemmerende overtuigingen of negatieve gedachten rondom een bepaalde afspraak of activiteit. Misschien heb je de afspraak ingepland vanuit een gevoel van ‘moeten’, in plaats van ‘willen’. Voor je hersenschudding voelde je je wellicht slechts licht vermoeid na zo’n afspraak, maar nu kan het je volledig uitputten. Betekent dit dat je dergelijke activiteiten moet vermijden? Nee, zeker niet. Het is beter om zicht te gaan krijgen op welke activiteiten je energie geven en welke juist energie vragen. Door je tijd zo te managen dat je energiebalans in evenwicht blijft, kun je je herstelproces ondersteunen.


Mijn persoonlijke ervaring: van druk naar balans

Tijdens mijn herstel na een hersenschudding merkte ik dat ik mezelf onbewust veel druk oplegde. Ik vond het lastig om de situatie te accepteren en zei vaak tegen mezelf: ‘Nog even dit doen en dan mag ik rusten.’ Dit leidde er echter toe dat ik voortdurend over mijn grenzen ging.

Ik was ook ongeduldig en kritisch op mezelf als iets niet lukte of als ik iets niet begreep. Gedachten zoals: ‘Zie je wel, dat kan ik ook al niet meer’ of ‘Wat als ik straks niets meer aankan?’ beheersten mijn hoofd. Deze denkwijze zorgde ervoor dat ik mijn eigen herstel in de weg stond en vooral angst en somberheid ervoer. Iedere stap vooruit voelde als een enorme opgave. Pas toen ik via mijn opleiding Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) inzicht kreeg in mijn denkpatronen, kon ik bewust stappen zetten. Vanaf dat moment verliep mijn herstel een stuk voorspoediger.


De stoplichtmethode: inzicht in je energiebalans

Een van de meest waardevolle tools tijdens mijn herstel was de stoplichtmethode. Deze methode helpt je inzicht te krijgen in de balans tussen belasting en belastbaarheid. Hoe werkt het?


  1. Gebruik een weekplanner: Neem een A4-planner met een overzicht van je week.
  2. Plan je activiteiten: Schrijf je afspraken en andere activiteiten in de planner, zoals werk, afspraken met de bedrijfsarts, therapie, sport of sociale ontmoetingen. Sommigen zullen het prettig vinden om ook huishoudelijke taken in de planner te noteren.
  3. Markeer met kleuren:
  • Groen: Activiteiten die je in principe energie geven en waar je echt zin in hebt.
  • Geel: Activiteiten waarvan je nog niet zeker weet of ze energie kosten of opleveren. Het voelt misschien ook wel een beetje als ‘moeten’.
  • Rood: Activiteiten die je energie kosten, zoals gesprekken die spanning met zich mee brengen, focus vragen of inspannende taken.


Iedere avond nam ik de tijd om mijn dag te evalueren en mijn energieniveau onder de loep te nemen. Was mijn energieverloop zoals verwacht? Zo niet, dan ging ik op zoek naar mogelijke oorzaken. Had ik misschien negatieve gedachten over de afspraak of activiteit? Kostte het contact met iemand tijdens een afspraak me onverwacht veel energie? Had ik te veel activiteiten ingepland waardoor het gevoel van ‘te druk’ me overviel? Of werd ik door de activiteit of afspraak geconfronteerd met het verlies van bepaalde vaardigheden door mijn klachten? Of wellicht speelt er iets anders. Door mezelf dit soort vragen te stellen, kreeg ik inzichten die me hielpen stap voor stap meer grip te krijgen op mijn energiebalans.

Door vooruit te plannen—iets wat ik vóór mijn klachten juist vreselijk vond, omdat ik graag spontaan afsprak—en terug te kijken, kreeg ik steeds meer inzicht in hoe ik mijn energie beter in balans kon houden. Soms was het nodig om een stap terug te doen om uiteindelijk weer vooruit te kunnen. Onthoud: Het kan niet fout gaan, hooguit anders dan verwacht. En iedere dag is een nieuwe mogelijkheid om het anders te doen dan de dag ervoor. Je kunt alleen maar leren van de dag van gisteren of vorige week.


Belangrijke lessen

De stoplichtmethode gaf me de inzichten die ik nodig had om mijn keuzes beter af te stemmen op mijn eigen belastbaarheid. Het daagde me uit om bepaalde gewoontes daadwerkelijk te veranderen. Hoewel dat niet altijd makkelijk was, had het een positieve impact op mijn herstel. Dit zijn enkele belangrijke lessen die ik onderweg heb geleerd:


  • Houd je energiebalans in de gaten: Door bewust te plannen en regelmatig te reflecteren, kun je voorkomen dat je jezelf overbelast.
  • Plan structureel tijd voor jezelf in: Neem bewust momenten voor jezelf op in je agenda om op te laden en tot rust te komen.
  • Begin de dag met een intentie: Je brein functioneert beter met een duidelijke richting. Neem daarom elke ochtend even de tijd om een intentie te stellen voor de dag. Staat er iets op de planning dat je spannend vindt? Kies bijvoorbeeld voor de intentie 'vertrouwen'. Is je dag juist druk en vol? Overweeg dan 'gemak' of 'rust'. Door een intentie te formuleren, geef je je brein een focuspunt dat je helpt om te navigeren door wat je die dag nodig hebt.
  • Blijf actief deelnemen, waar mogelijk: Met behulp van mijn planner kon ik, binnen mijn grenzen, blijven deelnemen aan sociale en professionele activiteiten. Dat gevoel van verbondenheid, hoe klein ook, maakte een groot verschil in hoe ik mijn herstelperiode heb ervaren.


Door deze aanpak behield ik de regie op mijn gezondheid en herstel. Door mezelf centraal te stellen en met compassie naar mijn situatie te kijken, leerde ik beter omgaan met onverwachte schommelingen in mijn energiebalans. Met de juiste mix van rust en activiteit kun je niet alleen je herstelproces ondersteunen, maar ook blijven genieten van wat écht belangrijk voor je is.


Weekplanner: laat je inspireren

Grote avonturen beginnen klein. Om je op weg te helpen heb ik een handige A4-planner ontworpen die je helpt reflecteren en inspireert bij de stappen die je wilt zetten. Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de link naar de week planner in je inbox. Zet nu jouw eerste stap op weg naar een nieuwe toekomst!

Weekplanner

Een vrouw houdt een smileyballon voor haar gezicht.
12 januari 2025
Bij klachten door een hersenschudding raak je al snel buiten je Window of Tolerance, wat leidt tot overprikkeling.
Share by: